21 Ağustos 2009 Cuma

| Kaybettiklerimizden: Camız ve yavrusu boduk |

.
İçinde su, sazlık, bataklık vb. yaşam unsurların olduğu her yerde, suyu çok seven bu güzel hayvancağızdan da mutlaka bulunur ki Demirci'de ona "camız" derler. Güzel olan herşeyde bir değişme, azalma, kaybolma, yitme olduğuna göre camızda durum nasıl bakalım:
.

.
Kasabada 500 civarında büyükbaş, 5.000 civarında da küçükbaş hayvan mevcuttur. Bu sayı, kasaba ölçeğine göre azdır ve maalesef giderek de azalmaktadır. Ancak en dramatik azalma ('yok olma' mı demeliydik!) 'camız' adlı (Türkiye'nin farklı yörelerinde camış, kömüş, manda, malak olarak bilinen) büyükbaş hayvanda görülmüştür. 20-25 yıl öncesinde (çok değil, 85-90 sonrası) o dönemin büyükbaş hayvan (inek) sayısı kadar bulunurken sayıları ne yazık ki 1-2 tane kaldı! Onlar da gidince çocuklarımız, bir zamanlar sürü oluşturacak kadar çok olan bu hayvanı artık ve herhalde internetten göreceklerdir. Belki de bir hayvanat bahçesi kurulur kasabaya kim bilir!

Biz de her ihtimale karşı, bir camız (manda) ve yavrusunun (boduk) fotoğrafını, nostaljik (!) bir unsur ve görsel hafızayı kaybetmeye karşı önlem (!) olarak çocuklarımız görebilsin diye ekledik.
.

FOTOĞRAF: Baki Türen

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Bunlar camız mı? kırşehir akpınar hanyeri sarıkaya köyüne qidin baqın nasıl? qüzel camızlar wr....!! xD

Adsız dedi ki...

Şu üstteki camız ne tatlı öyle! Nerede bu hayvan en kısa zamanda ziyaret etmek isterim eğer ki hala yaşıyorsa.Lütfen cevap verin.