3 Temmuz 2009 Cuma

| Demirci'ye nasıl gidilir? |

.

.
Demirci kasabasının, Aksaray'a olan mesafesi kuş uçuşu 3o km'dir. Demirci, yöresinde adeta kavşak noktadadır ve farklı yerlerden giriş-çıkış imkanına sahiptir.

Aksaray'dan gelmek için:

Aksaray'dan 2 farklı güzergâh ile gelinebilir.

1. Güzergâh: Bu yol, 40 km'dir. Aksaray-Nevşehir yolu takip edilerek sağ taraftaki Ihlara-Gülağaç sapağından girilir. Gücünkaya, Doğantarla köyleri geçilince Gülağaç sapağından sola dönülür. Kısa ama virajlı ve rampalı olan Kızılkaya köyü yolu takip edilice, sizi Demirci'nin girişindeki yaklaşık 5 km'lik düz bir yol karşılar ve kasaba merkezine de yokuş aşağı bir güzel yoldan inilir. Yazın gidiliyorsa eğer yokuşun bitimindeki yemyeşil manzara "hoşgeldiniz" der, misafirlerine...

2. Güzergâh: Kireçlik yolu da denilen bu yol, 30 km'dir. İlk güzergahın kestirme yoludur ve Nevşehir yolu yerine, şehir merkezinden Ihlara yoluna bağlanır. Yaklaşık 15 yıl önce asfalt olarak açılmıştır. Kısa olduğu için tercih edilir. Şehir mezarlığının yanından takip edilerek çıkılan bir yoldur. Dağ yolu niteliğindeki bu yol üzerinde Sevinçli kasabası girişini gösteren tabeladan hemen bir kaç km sonra Ihlara yoluna çıkılır. Doğantarla köyü geçildikten sonra Gülağaç sapağından sola dönülür. Kızılkaya köyü geçilerek Demirci'ye ulaşılır.

Kireçlik yolu kestirme olmasına rağmen, özellikle Aksaray çıkışı ve takip eden yol, dağ yolu olduğu için rampalı ve virajlıdır. Afsalt yolun olmadığı ve özellikle motorlu araçların olmadığı dönemlerde, ki bundan 50 yıl öncesidir, kasabalının şehre ulaşımda çektiği sıkıntılar, yokuş aşağı kontrolden çıkan arabaların, arabayı yokuşta çıkartamayan hayvanların hem yaz hem de kış aylarında yaşattığı zorluklar, şimdilerde 'modern zaman arabaları'nın sanki o günlere inat, kolayca aştığı rampalar geçilirken anlatılır... Ve sanki hiç yaşanmamış 'bir uzak masal' gibidir o günler.

Nevşehir'den gelmek için: Nevşehir- Aksaray yolundan Aksaray yönüne giderken Acıgöl ilçesi geçlince soldaki Camiliören köyü sağağından girilir. Camiliören köyü, Gülpınar kasabası ve Gülağaç ilçesi geçildikten sonra kalan 5 km'lik yol ile Demirci'ye ulaşılır.

Ayrıca Demirci'den 7 km uzaklıktaki Alanyurt köyü yolu üzerinden Ihlara'ya ve Güzelyurt'a (Gelveri, Kalvari); 5 km uzaklıktaki Gülağaç ilçesi üzerinden Camiliören, Acıgöl, Nevşehir yoluyla Kapadokya bölgesine; yine Gülağaç ilçesi üzerinden yeraltı şehri bulunan Derinkuyu'ya, Yeşilhisar'a ve Kayseri-Niğde-Adana yoluna ulaşılır.
.

.














































Topografik Bölge Haritası:

Hiç yorum yok: