7 Temmuz 2009 Salı

| Bir antik yerleşim: Güvercinkayası |

.


Demirci kasabasının çok yakınında yer alan bir mevkide (Güvercinkayası, Çatalsu, Apsarı), 1996 yılında, İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü Bilimsel Araştırma Proje Birimi öncülüğünde başlatılan Güvercinkayası Kazısı (Çatalsu, Gülağaç, Aksaray), onbirinci sezonunu (2008 yılı itibariyle) geride bıraktı. Kazıyı yürüten arkeologlara göre, küçük çaplı sayılabilecek bu Orta Kalkolitik Çağ (M.Ö. 5200-4750) kaya üzeri yerleşmesi, kentleşme öncesinin, sosyoekonomik ve sosyopolitik devinimleri hakkında, önemli verileri barındırıyor.
.

.







.


.

.
Güvercinkayası kazı alanından çıkarılan eserler, Aksaray Müzesi'nin Güvercinkayası Bölümünde sergileniyor:


.

.

.

.

.

.
.
Prof. Dr. Sevil Gülçur başkanlığındaki kazı ekibi, 'kazı evi' yerleşimi olarak Demirci'yi seçti.
.

.



.



.
Prof. Dr. Sevil Gülçur ve kazı ekibi, Demirci'yi sadece 'kazı evi' olarak seçmekle kalmadı, "çukur kazan yabancılar" algısından çıkıp halkla, özellikle çocuklarla kaynaşmak için (Öğr. Fatma Karamısır Yıldız öncülüğünde) kasabada, "Kültürel ve Doğal Çevremiz 2008 Şenliği" adıyla büyük ve güzel bir de etkinlik düzenledi.
.
Umulur ki, kasabanın ve kasabalının ev sahipliğinden memnun ayrılmışlardır. O halde, 1 Ağustos 2009'da başlayacak olan 12. sezonda görüşmek dileğiyle... Sevgiyle...
.
.
Konuyla ilgili fotoğraf ve diğer içerik, kazı ebinin hazırladığı, kazının resmi internet sitesinden alınmıştır.
.
Daha geniş bilgi için Güvercinkaya Kazısı resmi internet sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Hiç yorum yok: